Yrityksen historia

Hunajasta kaikki alkoi


Perustin yrityksen harrastukseni pohjalle vuonna 1993. Olin kiinnostunut mehiläishoidosta jo vuosia aikaisemmin ja luin silloin muun muassa kaikki mehiläishoitoa käsittelevät suomenkieliset kirjat. Sitten vuonna 1992 kävin Helsingin työväenopistossa Mehiläishoidon peruskurssin ja ostin vuonna 1993 kaksi mehiläispesää omalle pihallemme Vantaalle. Ensimmäisen vuoden hunajasato oli vain vajaat 100 kiloa ja tavoitteena olikin onnistuminen pesien hoitotoimissa onnistuminen siten, että ne säilyvät hengissä seuraavan talven yli. Tein myös ensimmäisen pesämäärän lisäyksen eli yhden jaokkeen jo silloin ensimmäisenä kesänä. Samalla aloitin hunajan myynnin. Ensimmäinen sato meni ystäville, tuttaville ja naapureille. Ensimmäinen vuosi ja talvi onnistui laskelmieni mukaan ja sitten aloitin runsaan pesämäärän lisäyksen. Vuonna 1995 aloitin myynnin torimarkkinoilla ja silloin sain myös ensimmäisen positiivisentuloksen yritystoiminnasta.

Toimintaa siis kannatti jatkaa. Jo ensimmäisiä pesiä ja laitteita ostaessani sovin verottajan kanssa periaatteista ja suunnitelmistani. Kuluni ja investointini hyväksyttiin siten yrityksenä heti ensimmäisistä hankinnoista alkaen. Vuonna 1995 siirsin tarhani ja koko tuotannon Orimattilaan – vanhalle kotipakkakunnalleni. Samana vuonna saimme hunajallemme kotimaisen joutsenlipputunnuksen. Vuonna 2000 yritys oli kasvanut ja aloin maksaa arvonlisäveroa myynnistäni. Vaikka olin alusta alkaen toiminut yksityisenä elinkeinoharjoittajana omalla nimelläni, perustin vuonna 2003 toiminimen Suomen Luontolahjat. Samalla aloin maksaa tuloksestani myös yrittäjäeläkettä. Lisäksi otin myyntiin muita toisten toimittajien valmistamia tuotteita kuten Saunahunajavoiteita, Hunajasaippuoita, Hunajashampoota, Löylytippoja sekä mehiläisvahakynttilöitä.

Yrityksen perustamisen aikoihin suurin motiivini toiminnalle oli perheeni taloudellisen turvallisuuden varmistaminen. Silloin elettiin 90 –luvun lama-aikaa. Olen peruskoulutukseltani insinööri. Perheelläni oli asuntolainaa ja halusin näin varmistaa toimeentuloni samaan aikaan, kun monet opiskelukavereistani joutuivat työttömäksi. Katsoin, että minulle olisi hyvä, jos olisi vakituisesta työstä riippumaton toinen erillinen tulonlähde.

Samalla pystyin toteuttamaan itseäni harrastukseni parissa.  Nykyisin minulla on noin 70 mehiläispesää kuudessa tarhassa, joista yksi on omalla- ja viisi toisten maanomistajien mailla. Vuosittainen hunajasato on keskimäärin 2000- 3000 kg. Liikevaihtomme on noin 30 000€. Tulemme lisäämään pesämäärää ja tuotamme tulevaisuudessa enemmän hunajaa, jotta asiakkaillemme riittäisi satoa ympäri vuoden.

Aloitin vuonna 2005 opiskelun Evtek ammattikorkeakoulussa joka nykyisin on Metropolia Ammattikorkeakoulu. Valmistuin vuonna 2007 ylempään ammattikorkeakoulututkintoon yrittämisen ja liiketoimintaosaamisen opintosuunnalta. Opiskelun yhteydessä tein laajan lopputyön yritykseni kehittämisestä. Sen yhteydessä vaihdoimme yrityksemme toiminimestä osakeyhtiöksi. Samalla rakensimme uudet linkoomo- ja pakkaamotilat Orimattilaan. Näillä tiloilla on nyt elintarvikeviranomaisten hyväksyntä. Lisäksi perustimme uudet internetsivustot ja avasimme verkkokaupan. Yrityksemme sai Suomen Asiakastieto Oy:ltä korkeimman luottoluokituksen vuonna 2011. Olen myös liittynyt Suomen Yrittäjien jäseneksi, koska sieltä saa monipuolista tukea ja neuvoja.

Verkkokaupan avulla asiakaskuntamme on laajentunut myös ulkomaille mm. Saksaan  Tulevaisuudessa internet ja tuotemäärän monipuolistaminen on keskeinen väline laajentaa asiakaskuntaa. Sen tueksi teen myös muita markkinoinnin, mainonnan ja myynnin toimia.

Jokainen asiakas on yrityksellemme arvokas ja pyrimme palvelemaan heitä yksilöillisesti mahdollisimman hyvin. Siksi monet asiakkamme saavatkin tilaamansa tuotteet suoraan kotiovelleen.